Tuesday, June 20, 2017

Lecturer Computer Science Solved MCQs Past Papers

Lecturer Computer Science Solved MCQs Past Papers

1. Computer virus is
(A) Amicro organism
(B) A useful computer component
(C) Electro magnetic waves entering the computer from internet
(D) Aprogramme
Ans: D

2. URLis a term associated with
(A) Computer hardware (B) Internet
(C) Laser printer (D) Fax
Ans: B

3. One megabyte (MB) is equal to
(A) 1023 kilobytes (B) 1000 bytes
(C) 100 kilobytes (D) 1024 kilobytes
Ans: D

4. Identify a web browser from the following
(A) Yahoo (B) Internet Explorer
(C) Bing (D) DuckDuckGo
Ans: B

5. Which is not a social networking site?
(A) Google Plus (B) Wink
(C) LinkedIn (D) Buzz
Ans: B

6. A parallel port is most often used by
(A) Mouse (B) Monitor
(C) Printer (D) Keyboard
Ans: C

7. Blue tooth technology allows:
(A) Landline phone to mobile phone communication
(B) Wireless communication between equipments
(C) Signal transmission on mobile phones only
(D) Satellite television communication
Ans: B

8. ‘OS’ in computer system means ?
(A) Open System (B) Open Software
(C) Operating System (D) All of these
Ans: C

9. ‘.MOV’ extension refers to:
(A) Word file (B) Text file
(C) Image file (D) Movie file
Ans: D

10. Father of the computer
(A) Charles Babbage (B) Vint Cerf
(C) Bob Khan (D) David Filo
Ans: A

11. Inventer of Email system?
(A) Alan Turing (B) Zuckerburg
(C) Vint Cerf (D) Ray Tomilson
Ans: D

12. ROM Stands for
(A) Range Of Motion (B) Read On Memory
(C) Read Only Memory (D) None of these
Ans: C

13. Which is not a search engine?
(A) Microsoft (B) Alta Vista
(C) Google (D) Search Bug
Ans: A

14. A Laser printer is:
(A) an input device (B) an output device
(C) both (A) and (B) (D) None of these
Ans: B

15. ATM means?
(A) Any Time Money (B) Automatic Tele Money
(C) Automatic Teller Machine (D) Any Time Marketing
Ans: C

16. The term PC means?
(A) Personal Computer (B) Public Computer
(C) Private Computer (D) Professional Computer
Ans: A

17. Which one is the Low Level Language?
A. Assembly B. Visual Basic
C. Java D. C++
Answer:A

18. Which is a volatile memory?
A. ROMB. BIOS
C. PROM D. RAM
Answer:D

19. The system unit of a personal computer typically contains all of the following except:
a. Microprocessor
b. Disk controller
c. Serial interface
d. Modem
Answer:D


20. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Answer:A

21. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Answer: D

22. The invention of the slide rule is attributed to
(a) Babbage (b) Oughtred (c) Pascal
(d) Napier (e) None of the above
Ans (B)

23. Which of the following circuit is used as a ‘Memory device’ in computers?
(a) Rectifier (b) Flip-Flop (c) Comparator (d) Attenuator
Ans (b)

24. Super Computer was invested by
A. J.H. Van Tassel
B. J.C Perrier
C. W.L Judson
D. A.J.garnering
Answer is = A

25. Which of the following terms in not associated with computers?
A. Frank land reaction
B. Data base
C. Binary
D. Windows
Answer is = A

0 comments

Post a Comment