Friday, April 14, 2017

NTS Solved MCQs Notes Papers Computer Operator Junior Technician

NTS Solved MCQs Notes Papers Computer Operator Junior Technician
 
136. When was the UNCIP wound up by the Security Council?

Ans: 14-03-1950

137. What was the arrangement made after winding up of the UNCIP?

Ans: Creation of the office of the UN Representative for the purpose of demilitarization of the Kashmir State.

138. Who was the first UN Representative for the purpose of demilitarization of the Kashmir State?

Ans: Sir Owen Dixon, a judge of the Australian High Court

139. What was venue of the Conference of the Commonwealth Prime Ministers commenced on 04-01-1951) ?

Ans: London

140. Why did Liaquat Ali Khan threaten to stay out of the the Conference of the Commonwealth Prime Ministers commenced on 04-01-1951?

Ans: He wanted the Kashmir issue to be on the agenda.


141. When did Liaquat Ali Khan finally join the Conference of the Commonwealth Prime Ministers?

Ans: 07-01-1951

Here are first solved 35 Questions for preparation
142. Was the Kashmir issue discussed in the Conference of the Commonwealth Prime Ministers commence on 04-01-1951?

Ans: Yes, in two sessions for seven hours.

143. What was the proposal on Kashmir in the Conference of the Commonwealth Prime Ministers commenced on 04-01-1951?

Ans: To station troops in Kashmir during the period of plebiscite.

144. What was the fate of the proposal on Kashmir in the Conference of the Commonwealth Prime Ministers commenced on 04-01-1951?

Ans: Pakistan accepted it but India rejected.

145. When did the Dixon report on Kashmir came up for consideration in the Security Council?

Ans: 21-02-1951

146. When did Sir Owen Dixon resign as the UN Representative for demilitarization of the Kashmir State?

Ans: 21-02-1951

147. Who replaced Sir Dixon as UN Representative for demilitarization of the Kashmir State?

Ans: Former American Senator Frank P. Graham on 30-04-1951.

148. How many reports did Frank P. Graham submit to the SC from 1951 to 1958?

Ans: Six


149. What was in the SC resolution of 23-12-1952 regarding Kashmir?

Ans: Both India and Pakistan urged to enter into negotiation under Graham on the size of forces in Kashmir.

150. When did the 73 out of 75 member of the Kashmir Constituent Assembly adopted a resolution on autonomy of the State in all matters except foreign affairs?

Ans: 1952

151. On which date was Sheikh Abdullah arrested in 1952?

Ans: 09-08-1952

152. How long did Sheikh Abdullah remain jailed?

Ans: From 09-08-1952 to 08-01-1958

153. Why was Sheikh Abdullah arrested in 1952 by the Indian Government?

Ans: According to his letter addressed to SC, he was arrested because he pleaded for an early resolution of the dispute with Pakistan.

154. Where did the Indian PM Nehru and Pakistani PM Muhammad Ali Bogra meet on 25-07-1953 to discuss the Kashmir issue?

Ans:Karachi

155. Where did the two PMs again meet on 16-08-1953?

Ans: New Delhi

0 comments

Post a Comment