Tuesday, February 28, 2017

Sub Inspector of Cooperatives Societies MCQs Past Questions Papers

Sub Inspector of Cooperatives Societies MCQs Past Questions Papers
26. Which was the largest state in Baluchistan?

Ans. Kalat

27. When was the announcement of accession of Kalat to Pakistan was made?

Ans. April 2, 1948

28. What was the area of the State of Kalat?

Ans. 75000 sq. miles

29. What was the population of the State of Kalat?

Ans. 500,000

30. When did the rulers of the states of Kalat, Las Bela , Makran and Kharan agreed to form a single State Union?

Ans. April 1952


31. Which new provinces were constituted under the Indian Independence Act, 1947, (after being defined in Sir Cyril Radcliffe's boundary award)?

Ans. East Bengal and West Punjab

32. What was the population of the undivided Punjab?

Ans. 28,000,000

33. What was
the area of the undivided Punjab?

Ans. 100,000

34. Which districts of the Punjab province were allotted to the newly constituted Western Punjab province?

Ans. In Lahore Division, Lahore, Gujranwala, Sheikhupura, Sialkot. In Rawalpindi Division, Rawalpindi, Attock, Jhelum, and Shahpur. In Multan Division, Multan, Dera Ghazi Khan, Lyallpur, Montgomery and Muzaffargarh.

35. What was the area of the West Punjab?

Ans. 62,100 Sq. miles

36. What was the population of West Punjab as per the 1941 census?

Ans. 15,800,000

37. What was the percentage of Muslims in West Punjab?

Ans. 74.7%

38. When did polling take place in N.W.F.P for referendum on the question of union with Pakistan or India?

Ans. July 6, 1947

39. How many votes were cast in favor of both Pakistan and India in the NWFP referendum?

Ans. 289,244 for Pakistan and 2874 for India

40. Which organization in N.W.F.P boycotted the referendum and who was the founder of this organization?

Ans. Redshirts, Khan Abdul Ghaffar Khan


41. Which two States decided to merge in Pakistan on 4th October, 1947?

Ans. Bahawalpur and Khairpur

42. When were the States of Bahawalpur and Khairpur formally merged in Pakistan?

Ans. 7th and 12th October, 1947

43. Who was the Prime Minister of the State of Bahawalpur?

Ans. Mushtaq Ahmed Gurmani

44. What was the population of Bahawalpur state?

Ans. 1,500,000

45. What was the area of Bahawalpur state?

Ans. 16,500 Sq. miles

46. Which district of Assam voted in favour of joining Pakistan on July 6, 1947?

Ans. Sylhet

47. Which three Frontier States acceded to Pakistan?

Ans. Chitral, Dir and Swat

48. When did the Punjab Legislative Assembly decided in favour of the partition of the province?

Ans. June 23, 1947

49. What was the verdict of the Punjab Assembly?

Ans. 91 members (including three non-Muslims) voted in favour of joining a new Constituent Assembly, while 77 (Hindus, Sikhs and Scheduled Caste representatives) voted in favour of entering the existing Constituent Assembly, if the Province remained united.

50. When did the Bengal Legislative Assembly meet to decide on the question of partition of Bengal?

Ans. June 20, 1947

0 comments

Post a Comment