GPSC HPSC HPPSC JKPSC UPSC APSPSC APPSC APSC BPSC PSC GOAPSC Important General Knowledge MCQs Questions Paper Practice Test Preparation



Union Public Service Commission,Andhra Pradesh Public Service Commission,Arunachal Pradesh Public Service Commission,Assam Public Service Commission,Bihar Public Service Commission,Chhattisgarh Public Service Commission,Goa Public Service Commission,Gujarat Public Service Commission,Haryana Public Service Commission,Himachal Pradesh Public Service Commission,Jammu & Kashmir Public Service Commission,Jharkhand Public Service Commission,Karnataka Public Service Commission,Kerala Public Service Commission,Madhya Pradesh Public Service Commission,Maharashtra Public Service Commission,Manipur Public Service Commission,Meghalaya Public Service Commission,Mizoram Public Service Commission,Nagaland Public Service Commission,Odisha Public Service Commission,Punjab Public Service Commission,Rajasthan Public Service Commission,Sikkim Public Service Commission,Tamil Nadu Public Service Commission,Telangana state Public Service Commission,Tripura Public Service Commission,Uttar Pradesh Public Service Commission,Uttarakhand Public Service Commission,West Bengal Public Service Commission


1. When had India a plan holiday?
Ans. After the drought of 1966

2.Which instrument used for finding out wind-direction?
Ans. . wind vane

3.Which bank is the Banker of the Banks?
Ans. RBI

4. Who decides the number of Judges in a High Court?
Ans. President

5. What denotes the smallest temperature?
Ans. 1° on the Kelvin scale

6. With which is the ‘Tennis court oath’ associated?
Ans.French Revolution

7. Where is the Sargasso sea located?
Ans.North Atlantic Ocean

8.With which country is “Orange’ Revolution” associated?
Ans.Ukraine

9.Who was the first person to cross the Alps with army?
Ans.Hannibal

10. The book ‘Diplomatic Encounter’ has been written by which author?
Ans. Arundhati Roy

11. What is the Study of pulse and arterial blood pressure called?
Ans. Sphygmology

12. How many islands of India are located in the Bay of Bengal?
Ans.204

13. In ancient India, at where was the earliest capital of Magadha kingdom?
Ans.Rajgir

14. The celebrated novel ‘The Godfather’ was authored by which author?
Ans.Mario Puzo

15. What is the total surface area of earth?
Ans.510 million sq km

0 comments

Post a Comment