PEC 5th Class English Medium Science 2016 Solved Model Paper

Grade-5, Science, Paper-A, Model Paper-I  Page 1 of 4
SCIENCE PART – A (Objective Type)
Part-A = 50 Marks, Part-B = 50 Marks, Total Marks = 100

Part-A (Multiple Choice Questions)      Time Allowed: 50 Minutes
Instructions: -Twenty five (25) Multiple Choice Questions (MCQs) are given in
this part. Attempt all questions. Each question carries two marks.
Q. No.1.  The basic structural difference between vertebrates and invertebrates is:
(a)   skin       (b) legs         (c) backbone          (d) eyes    
Q. No.2.   Classification makes the study of organisms:   
(a) difficult      (b) easy   
(c) random    (d) complex     
Q. No.3.  Mango plant belongs to:
(a) fungi               (b) conifers     
(c) monocots          (d) dicots    
Q. No.4.  Fish breathe through:
(a) lungs           (b) gills    
(c) fins         (d) scales 
Q. No.5.  In a seed, root originates from:
(a) cotyledon  (b) endosperm       
(c) plumule            (d) radicle                
Q. No.6.  The cause of infection in our body is:
(a) vaccine           (b) antibiotics   
(c) germs              (d) antibodies   
Q. No.7.  Dengue fever spreads by the bite of:
(a) mosquito             (b) house fly       
(c) wasp                 (d) honey bee      
.8.  Major cause of environmental pollution is:
(a) plants         (b) water     (c) factories           (d)  storms 
Q. No.9.  Materials that are decomposed by microorganisms into simpler
substances are known as:
(a) non biodegradable       (b) biodegradable 
(c) pesticides        (d) fertilizers   
Q. No.10.  Regular arrangement of particles is NOT present in:
(a) sugar             (b) salt          
(c) flour              (d) honey         
Q. No.11.  The instrument shown in the figure is a cause of:
(a) air pollution   (b) water pollution   
(c) land pollution             (d) noise pollution 
Q. No.12.  Change of water into vapours is called:
(a) evaporation           (b) freezing   
(c) melting          (d) condensation 
Q. No.13.  The use of oil and grease reduces:
(a) friction      (b)  mass           (c) weight     (d) time 
Q. No.14.  Which force is represented by the arrow?   
(a) magnetism     (b) gravity
(c) electricity    (d)friction  
Q. No.15.  A 500 gram ball has maximum weight at a height of:
(a) 5 kilometer              (b) 10 kilometer 
(c) 15 kilometer          (d) 20 kilometer
Q. No.16.  An example of a wedge is:
(a) cup     (b) knife      (c) plate (d) glass 
Q. No.17.  An example of opaque object is:
(a) tissue paper           (b) tracing paper 
(c) water            (d) wood   
Q. No.18.  The image formed by a pinhole camera is always:
(a) straight                  (b) inverted     
(c) large                 (d) medium   
Q. No.19.  When two surfaces rub against each other, the electrons move from one
object to the other and objects are charged. This charge is called:
(a) magnetism            (b) electricity    
(c) static charge             (d) lightning    
Q. No.20.  Clouds send negative charge to the earth due to which property of earth?
(a) large mass           (b) large size   
(c) negative charge        (d) positive charge  
Q. No.21.  The given diagram is called:
(a) circuit         (b) electromagnet             
(c) fuse                (d) magnet  
Q. No.22.  The pair of soil organisms which make friendly relations with the roots of plants is:
(a) ant & earthworm      (b) scorpion & mole        
(c) bacteria & termites       (d) bacteria & fungi       
Q. No.23.  Water runs slowly through:           
(a) silt            (b) sand   
(c) clay           (d) loam 
Q. No.24.  Identify the star from the given options:
(a) Earth        (b) Mercury   (c) Mars       (d) Sun 
Q. No.25.  Earth is fifty times bigger than:
(a) Saturn         (b) Moon    
(c) Venus           (d) Mercury 

1  C
2  B
3  D
4  B
5  D
6  C
7  A
8  C
9  B
10  D
11  D
12  A
13  A
14  B
15  A
16  B
17  D
18  B
19  C
20  D
21  A
22  D
23  C
24  D
25  B

Part-B (Open Ended Questions)    Time Allowed: 1 hour 40 minutes

Question No.26. (a) Give any four characteristics of plants.        (4)

(b) Give two basic differences between flowering and non-flowering plants.    (4)
Flowering plants,,,,,Non-flowering plants

(c) Why are flowering plants more in number than non-flowering plants?  (2)

Question No.27. (a) What is infection and how does it happen?      (3)

(b) Write down any three ways by which infections are transmitted.     (3)

(c) Suggest four ways by which infections can be prevented.        (4)

Question No.28. (a) Liquid is a state of matter. Write down any four of its
properties.                      (4)

(b) Give three differences between evaporation and boiling.        (6)

Question No.29. (a) Define the following with one example for each.    (6)
i.  Star      ii.  Planet    iii.  Dwarf Planet

(b) Write names of first four planets closest to the Sun in the right sequence.   (4)

Question No.30.  Identify two examples  of each  of luminous,  non-luminous,
transparent, translucent and opaque objects from the list of following objects.
(2× 5 = 10)
(Sun,  Table,  Book, Clear water, Brick,  wall,  Tissue paper, Bulb, Clear glass,
Tracing Paper)

Luminous objects
Non-luminous objects
Transparent objects
Translucent objects
Opaque objects


Post a Comment