Sample Paper of NTS MS Computer Science Admission Test ITU


SAMPLE PAPER
Information Technology University

MS. Computer Science


VERBAL

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

1.    Because it arrives so early in the season, before many other birds, the robin has been called the _______ of spring.

A.    hostage
B.    autocrat
C.    compass
D.    newcomer
E.    harbinger

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

2.    ENZYME: CATALYST::

A.    vaccine: allergy
B.    bacterium: microbe
C.    gland: muscle
D.    vein: organ
E.    neuron: corpuscle

3.    HORNS: BULL::

A.    mane: lion
B.    wattles: turkey
C.    antlers: stag
D.    hoofs: horse
E.    wings: eagle

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

4.    TRANSIENT:

A.    temporary
B.    shining
C.    dull
D.    permanent






Questions 5-8 are based on the following passage.

Although the schooling of fish is a familiar form of animal social behavior, how the school is formed and maintained is only beginning to be understood in detail. It had been thought that each fish maintains its position chiefly by means of vision. Our work has shown that, as each fish maintains its position, the lateral line, an organ sensitive to transitory changes in water displacement, is as important as vision. In each species a fish has a "preferred" distance and angle from its nearest neighbor. The ideal separation and bearing, however, are not maintained rigidly. The result is a probabilistic arrangement that appears like a random aggregation. The tendency of the fish to remain at the preferred distance and angle, however, serves to maintain the structure. Each fish, having established its position, uses its eyes and its lateral lines simultaneously to measure the speed of all the other fish in the school. It then adjusts its own speed to match a weighted average that emphasizes the contribution of nearby fish.

5.    According to the passage, the structure of a fish school is dependent upon which of the following?

A.    rigidly formed random aggregations
B.    the tendency of each fish to remain at a preferred distance from neighboring fish
C.    measurements of a weighted average by individual fish
D.    both B & C

6.    The word “its” in the passage refers to the

A.    school of fish
B.    fish
C.    organs
D.    structure

7.    The author of the passage believes that the structure of fish schools is maintained through

A.    vision only
B.    lateral lines only
C.    the eyes and lateral lines simultaneously
D.    an organ not yet discovered

8.    The passage suggests that, after establishing its position in the school formation, an individual fish will subsequently

A.    maintain its preferred position primarily by visual and auditory means
B.    make continuous sensory readjustments to its position within the school
C.    make unexpected shifts in position only if threatened by external danger
D.    surrender its ability to make quick, instinctive judgments

ANALYTICAL REASONING

Questions 9-12

Each body spray made by a manufacturer is a mixture of two or more essences selected from a stock of exactly five different essences labeled F, G, H, J and K. The manufacturer has learned that a formula for a body spray is acceptable if and only if it does not violate any of the rules listed below.

If the body spray contains F, it must also contain H and there must be twice as much H as F.
If the body spray contains G, it must also contain J and the amount of J must equal the amount of G.
H cannot be used in combination with J.
J cannot be used in combination with K.
If the body spray contains K, the amount of K must be greater than the total amount of the other essence or essences used.

9.    Which of the following is an acceptable formula for a body spray?

A.    Four parts J, four parts G
B.    Five parts K, five parts G
C.    One part F, one part K
D.    Two parts G, two parts F   
E.    Three parts H, three parts F

10.    The addition of more H could make which of the following formulas for body sprays acceptable?

A.    Two parts G, one part H, four parts K
B.    Two parts H, one part J, three parts K
C.    One part F, one part H, five parts K
D.    Two parts F, two parts H, two parts K
E.    One part G, one part H, one part K

11.    Which of the following could be added to an unacceptable body spray consisting of two parts H and one part K to make it acceptable?

A.    Two parts H
B.    One part J
C.    Two parts K
D.    One part F
E.    One part G

12.    Each of the following is a pair of essences that can be used together in an acceptable body spray consisting of two or more essences EXCEPT:

A.    G and J
B.    K and H
C.    F and G
D.    F and H
E.    F and K
The football coach at Government College, Faisalabad noticed that some of his players were frequently late to morning football practices and seemed somewhat lethargic after they did arrive. He directed his assistant coach to look into the matter. The assistant coach reported back that most of the late and less active players belonged to fraternities on campus which were renowned for their frequent and late-night parties. The head coach then prohibited all of his football players from being members of fraterni¬ties. He reported that this would ensure that his players would get to practice on time and that they would have more productive practice sessions.

13.    The head coach's reasoning is not sound because he fails to establish which one of the following?

A.    He fails to establish a system to monitor his players' fraternity membership and to impose penalties for those who do not follow his new rule.
B.    He fails to establish that his players are physically big and strong enough to be successful football players.
C.    He fails to establish that his new policy will ensure that at least some of his football play¬ers will go to bed at a more reasonable hour.
D.    He fails to establish that his best football players did not belong to fraternities anyway.
E.    He fails to establish that the success of them fraternity system will not suffer if the football players are precluded from becoming members.



QUANTITATIVE

14.     ?

A.    1
B.    2
C.    4
D.    12
E.    16

15.    If the sum of two numbers is 5 and the difference of the two numbers is 5, what is the product of the two numbers?

A.    0
B.    1
C.    5
D.    10
E.    25

16.    What is the reciprocal of the sum of the reciprocals of 2 and 3?

A.    1/6
B.    1/5
C.    5/11
D.    5/6
E.    6/5

17.    If the outer diameter of a metal pipe is 2.84 inches and the inner radius is 0.97 inches, the thickness of the metal in inches is?

A.    0.45
B.    0.90
C.    1.42
D.    1.94
E.    1.87

18.    If a = b and   = b, then c =?

A.    a
B.    -a
C.    b
D.   
E.    –b

COMPUTER SCIENCES

19.    Which layer is responsible for converting data packets from the Data Link Layer into electrical signals?

A.    physical
B.    data link
C.    presentation
D.    network

20.    What is the default port of http?

A.    8080
B.    23
C.    21
D.    25
E.    80

21.    Which of the following statements best describes a view in MS SQL Server 2000?

A.    A table stored on physical memory whose contents are derived from a query
B.    A definition of what data should be extracted from a table or tables
C.    A normal table except that it can be partitioned
D.    The way a table is shown is SQL Server

22.    What does the precedence of an operator determine, in C?

A.    Which operator is most important
B.    Which operator is faster
C.    Which operator is used first
D.    Which operator operates on the largest numbers
E.    None of the above

23.    In XML, Get time zone offset ( ) method does what?

A.    Returns current time
B.    Returns time difference of local time with GMT
C.    Adds local time with GMT
D.    Returns a null string




Answer KEYS

Q #.    Right Choice
1    E
2    B
3    C
4    D
5    D
6    B
7    C
8    B
9    A
10    C
11    C
12    C
13    D
14    D
15    A
16    E
17    B
18    D
19    A
20    E
21    B
22    C
23    B

0 comments

Post a Comment