NTS Sample Paper of Warder

ENGLISH 
Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given lettered choices (A to D) below each.
1.    The police academy trains _______ dogs to fetch things on command.
A.       its
B.       his
C.        hers
D.       theirs

2.    It is essential that you be here ________ time.
A.       on
B.       with
C.        at
D.       for
Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
3.    DAMP:

A.       soggy
B.       solid
C.        dry
D.       burnt

4.    DANGER:

A.       perversity
B.       paucity
C.        safety
D.       parity

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.
5.    DISRESPECT:

A.       disregard
B.       respect
C.        smooth
D.       blister

6.    STOP:

A.       prevent
B.       include
C.        permit
D.       begin

 
Questions 7-9 are based on the following passage.
One of the hazards of swimming in the ocean is an unexpected encounter with a jellyfish. Contact with the poison in a jellyfish's tentacles can result in sharp, lingering pain or even death if the person stung is highly allergic. While everyone, including the jellyfish, would like to avoid these encounters, they are not uncommon. This is hardly surprising considering that jellyfish live in every ocean in the world and have done so for more than 650 million years. The animals are likely so widespread because of their extreme adaptability-they are quite hardy and can withstand a wide range of temperatures and conditions in their environment.
1.    The author uses the phrase "including the jellyfish" in order to:

A.       introduce a small note of humor to an otherwise serious discussion
B.       encourage the reader's sympathy for the jellyfish
C.        ridicule humans' fear of jellyfish
D.       emphasize the danger that jellyfish pose for swimmers
2.    According to the passage, encounters between humans and jellyfish in the ocean are relatively common because jellyfish:
A.       are more than 650 million years old
B.       live in all the world's oceans
C.        are extremely robust
D.       have poisonous tentacles

3.    The word “their” refers to the:
A.       swimmers
B.       marine animals
C.        jelly fish
D.       allergic persons
IQ
10.            مندرجہ ذیل سلسلے کو مکمل کریں۔
112, 100, 88, _______.

A.       80
B.       70
C.       76
D.      77

11.            جیسے روئی سے رضائی ویسے ــــــــــــــ سے کمبل۔ 
A.     اون
B.     تکیہ
C.     نرم
D.    ریشم
 
MATHEMATICS

10.            8400:5250 کی سادہ ترین شکل

A.     525:840
B.     105:168
C.     35:56
D.    8:5

11.            9کتابوں کی قیمت 198 روپے ہو تو 12 کتابوں کی قیمت کیا ہوگی؟

A.     2200 روپے
B.     2376 روپے
C.     2400 روپے
D.     264 روپے

12.            کسی مستطیل کا احاطہ معلوم کرنے کا فارمولہ؟

A.     لمبائیx چوڑائی
B.     2(لمبائی+چوڑائی)
C.     )قاعدہxارتفاع (
D.      اونچائیxلمبائیx چوڑائی

PAKISTAN STUDIES

10.            پاکستانی پرچم میں سبز رنگ کیا ظاہر کرتا ہے؟

A.      مسلمان
B.      ہندو
C.      عیسائی
D.     یہودی

11.            تربیلا ڈیم کس دریا پر بنایا گیا ہے؟

A.      سندھ
B.      راوی
C.      ستلج
D.     جہلم

12.            پاکستان کی سب سے بلند ترین چوٹی کا نام بتائیں؟

A.      کے ٹو
B.      ما ؤنٹ ایورسٹ
C.      نانگا پربت
D.     مندرجہ بالا میں سے کوئی نہیں 
URDU

10.            بلند و پست ایک  ______ مرکب ہے۔

A.      مترادف
B.      متضاد
C.      ہم نام
D.     سادہ

11.            عوارض کا واحد کیا ہے؟

A.      عارضی
B.      عارضہ
C.      عوارض
D.     عرضی

12.            گمان کا متضاد کیا ہے؟

A.      نادان
B.      عاقل
C.      جنوں
D.     یقین

13.            انسان کا صفت نسبتی کیا ہے؟

A.      انسانی
B.      غیر انسانی
C.      بڑا انسان
D.     انسانیت 
 
ANSWER KEY

Q #.
Right Choice
1
A
2
A
3
C
4
C
5
A
6
A
7
A
8
B
9
C
10
C
11
A
12
D
13
D
14
B
15
A
16
A
17
A
18
B
19
B
20
D
21
A



0 comments

Post a Comment