SBP Sample Paper of Assistant Director OG-

VERBAL

Question (1) following the passage refers to the numbered sentences in the passage. Answer the question by choosing the best alternative using logic and organization.

When television is good, nothing-not the theater, not the magazines or newspapers-nothing is inferior. But when television is bad, nothing is worse. invite you to sit down in front of your television set when your station goes on the air and stay there without a book, magazine, newspaper, or anything else to distract you.

1.    The word inferior in sentence 1 should be

A.       Left as it is
B.       Changed to worse
C.        Changed to the best
D.       Changed to anterior
E.        Changed to better

Each of the following questions consists of a sentence with all or part of the sentence underlined. Following the requirements of standard written English, select (A) if the original is best; otherwise choose the best phrase from the options

2.    When automatic teller machines were first installed in the 1980s, bank officials promised they would be faster, more reliable, and less prone to make errors than their human counterparts.

A.       they would be faster, more reliable, and less prone to make errors
B.       they would be faster, more reliable, and that they would be less prone for making errors
C.        the machines would be faster, more reliable, and less prone to make errors
D.       the machines were faster, more reliable, and errors would occur much less
E.        faster, more reliable machines, and that errors would be less prone

Read each group of sentences, then choose the best answer to the question or the best completion of the statement.

3.    Every English teacher is dedicated.
Prof. Riaz is an English teacher; therefore, he is certain to be dedicated.

The second sentence

A.       forms a generalization
B.       makes a comparison
C.        contradicts the first sentence
D.       raises a doubt about the validity of the first sentence
E.        is a logical conclusion derived from the first sentence
4.    Fifty years ago, professional athletes played for love of the game.
Today the superstars of baseball, football, and golf are big businessmen.

What does the second sentence do?

A.       It gives a definition of the concept.
B.       It presents an exception.
C.        It draws a conclusion.
D.       It provides an example.
E.        It makes a comparison.

Read the passage to answer questions 5-8

At the turn of the twentieth century, people's attitudes toward money were far more conservative than they are today. Borrowing and being in debt were viewed as a moral failing, almost as a disgrace. Thrift and saving were highly prized, and people who needed to borrow to make ends meet were seen as careless, unreliable, or extravagant. The focus in the economy as a whole was on developing large corporations like railroads, oil companies, and other companies that produced basic goods and services.
Then, in the 1920s, the economy changed. A huge network of banks and financial institutions developed, helping money to move more quickly and easily through the economy. At the same time, the economy was increasing its focus on consumer goods— clothing, cars, household appliances, and other things that individuals buy. To help promote the sale of these items, consumers were encouraged to buy on credit. If they could not afford an item right away, a store or a bank might lend them the money, which they could pay back in installments.
With the development of consumer credit and installment purchases, people's attitudes toward debt and spending changed. The model citizen was no longer someone who was thrifty, buying only what he or she needed. People were respected less for being thrifty than for knowing how to use their money to buy as many things as possible— an attitude that persists at the turn of the twenty-first century.

5.    According to the passage, which of the following is NOT a belief that was commonly held in the early twentieth century?

A.       Owing someone money is a moral failing.
B.       People who save their money are respectable.
C.        People who buy as many things as possible are respectable.
D.       People who borrow money for necessities are careless and unreliable.

6.    What helped money move more quickly through the economy in the 1920s?

A.       The growth of railroads
B.       The growth of banks and financial institutions
C.        The rate at which people paid back their loans
D.       The increase in installment purchases



7.    The author mentions cars as an example of

A.       A consumer good
B.       A household appliance
C.        An extravagant purchase
D.       A new invention

8.    According to the passage, how did the rise of consumer credit change people's attitudes toward debt and spending?

A.       Attitudes toward debt and spending became more conservative.
B.       People used credit to buy only what they needed.
C.        Extravagant borrowing and spending became highly prized.
D.       Spending wisely became more respectable than being thrifty.

QUANTITATIVE

9.    A man borrows Rs.360. If he pays it back in 12 monthly installments of Rs.31.50, what is his interest rate?

A.       1.5%
B.       4.5%
C.        10%
D.       5%

10. If 1 inch = 2.54 centimeters,  centimeter equals which of the following in inches?

A.       6.77
B.       0.95
C.        0.39
D.       0.38
E.        0.15

11. One number is 5 times another number and their sum is -60. What is lesser of the two numbers?

A.       -5
B.       -10
C.        -48
D.       -50

12. The average of x numbers is 15. If two of the numbers are each increased by y, the new average will be increased by how much?

A.       2y
B.       y
C.        y/x
D.       2y/x

13. A fair coin is tossed three times. What is the probability that at least one head appears?

A.       1/8
B.       7/8
C.        6/8
D.       4/8

14. A square and an equilateral triangle have the same perimeter. The area of the square is 225 cm. What is the length of a side of the triangle?

A.       18.5 cm
B.       20 cm
C.        20.5 cm
D.       22 cm

GENERAL KNOWLEDGE/IQ/CURRENT AFFAIRS

15. Currently the total number of European Union member states is:

A.       10
B.       27
C.        18
D.       41

16. Who was called “the Shakespeare of Punjabi Literature”?

A.       Bhul-e-Shah
B.       Sultan Bahu
C.        Waris Shah
D.       Ustaad Daman
E.        Allama Iqbal

17. A is the father of X. B is the mother of Y. The sister of X and Z is Y. Which of the following statements is definitely not true?

A.       B is the wife of A.
B.       B has one daughter.
C.        Y is the son of A.
D.       X is the sister of Z.
E.        B is the mother of Z.

18. Insert mathematical signs to complete the equation:

25 _____ 5 _____ 4 = 1

A.           /, -
B.           x, +
C.            -, -
D.           +,+

19. If 5th of the month falls two days after Monday, what day of the week will fall on 19th of the month?

A.       Wednesday
B.       Thursday
C.        Friday
D.       Saturday

20. Twenty20 World Cup starts in __________ 18 September 2012.

A.       Germany
B.       Pakistan
C.        Sri Lunka
D.       New Zealand

21. The present foreign minister of Pakistan is:

A.  Abdul Sattar
B.  Hina Rebani Kher
C.  Inam-ul-Haq
D. Khurshid Mahmud Kasuri

ANSWER KEY

Q #.
Right Choice
1
E
2
C
3
E
4
E
5
C
6
B
7
A
8
D
9
D
10
E
11
D
12
D
13
B
14
B
15
B
16
C
17
C
18
A
19
A
20
C
21
B

0 comments

Post a Comment