NTS Sample Paper for Drawing Master Test

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given lettered choices (A to D) below each.

1.    The teacher advised Saleem to give ______ bad company.

A.       away

B.       up

C.        in

D.       off

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

2.    SHORTAGE:

A.       excess

B.       enlargement

C.        snatch

D.       recall


Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

3.    HOPELESSNESS:

A.       opinion

B.       saw

C.        depression

D.       puzzle

Questions 4-5 are based on the following passage.

A middle ear infection (otitis media) usually starts when a cold causes the Eustachian tube between the ear and throat to swell and close. When the tube closes, fluid seeps into the ear and bacteria start to grow. As the body fights the infection, pressure builds up, causing pain. Young children get more ear infections than adults because they get more colds, and their Eustachian tubes are more easily blocked.

Symptoms of a bacterial ear infection include earache, dizziness, ringing or fullness in the ears, hearing loss, fever, headache, and runny nose. Children who cannot yet talk may tug on the ear as a sign of pain.

Antibiotic treatment stops bacterial growth, relieving pressure and pain. Left untreated, the pressure can cause the eardrum to rupture. A single eardrum rupture usually does not have long-term consequences. However, repeated ruptures may cause hearing loss.

4.    What does the passage mainly discuss?

A.       The body’s response to bacterial infection

B.       The symptoms of middle ear infections

C.        Why young children get more ear infections

D.       The causes and effects of middle ear infections


5.    All of the following are correct according to the passage except:

A.       Swelling of Eustachian tube present between the ear and throat causes otitis media

B.       Antibiotic treatment stops bacterial growth, relieving pressure and pain

C.        repeated ruptures of eardrum does not effect the hearing

D.       As the body fights the infection, pressure builds up, causing pain
PEDAGOGY


6.    The aim of education should be:

A.       to develop vocational skills in the students

B.       to prepare students for practical life

C.        to develop social awareness in the students

D.       to prepare students for examination

E.        to prepare students for traveling


7.    The essential element of the syllabus for the children remained out of school should have:


A.       Literacy competencies

B.       Vocational competencies

C.        Numerical competencies

D.       None of the above
FINE ARTS

8.    Calligraphy is another name of:

A.       Typography

B.       Music

C.        Painting

D.       Designing

E.        Dancing

9.    If we increase the series of H pencils like (H, 2H, 4H), the lines becomes:

A.       Lighter

B.       Darker

C.        No Change

D.       Thicker
GENERAL KNOWLEDGE

10.Faisalabad is associated with the industry of:

A.       Textiles

B.       Steel

C.        Woodwork

D.       Rice


11.The capital of Malaysia is:

A.       Jakarta

B.       Sydney

C.        Bishkek

D.       Kuala Lumpur
BASIC IT


12._________ is the keyboard short cut for pasting text.


A.       Ctrl + R

B.       Ctrl + B

C.        Ctrl + V

D.       Ctrl + G

E.        Alt + T


13.The tangible part of computer system is:


A.       Input data

B.       Hardware

C.        Output data

D.       Software

E.        Coding


ANSWER KEY


Q #.


Right Choice


1


B


2


A


3


C


4


D


5


C


6


B


7


B


8


A


9


A


10


A


11


D


12


C


13


B

0 comments

Post a Comment