Pakistan Studies Solved Questions Papers

1. When did the Sindh assembly decided to join Pakistan?

Ans. June 26, 1947

2. By which margin the Sindh assembly decided to join Pakistan?

Ans. by 33 to 20 votes

3. Who were the members of the Steering Committee of the Partition Council in the Center?

Ans. Ch. Muhammad Ali and H.M. Patel

4. What was the description of the border between the East and the West Bengal?

Ans. "The new frontier would run approximately north-south from the Himalayan foothills, east of Darjeeling to the Ganges delta on the Bay of Bengal, leaving East Bengal in Pakistan and West Bengal in India"

5. What was the population of Bengal before partition in 1947?

Ans. 60,000,000

6. What was the area of Bengal before partition in 1947?

Ans. 77000 Sq. miles

7. What was the estimate of the former Bengali population in both East and Wast Bengal after partition in 1947?

Ans. 35.14% in West Bengal and 64.86% in East Bengal

8. Who was the Chairman of both the Boundary Commissions?

Ans. Sir Cyril Radcliffe

9. Who were the members of Boundary Commission?

Ans. Mr. Justice Din Muhammad, Mr. Justice Muhammad Munir, Mr. Justice Mehrchand Mahajan, Mr. Justice Teja Singh.

10. How long did the Boundary Commission work?

Ans. From 21-07-1947 to 30-07-1947

11. According to Justice Muhammad Munir, by which date the award had been finalized?

Ans. Aug. 8, 1947

12. When was the Boundary Commission Award Announced?

Ans. 17-08-1947

13. Where was Mr. Radcliff staying between Aug. 8 and Aug. 17, 1947?

Ans. In New Delhi as a guest of Lord Mountbatten.

14. Who was the last Governor of the undivided Punjab?

Ans. Sir Even Jenkins

15. Who was the first Governor of the West Punjab?

Ans. Sir Francis Mudie

16. Sir Francis Mudie found a sketch map left over in the confidential safe at Government House, Lahore. What was it about?

Ans. This sketch map was the advance information provided to Sir Even Jenkins by the Radcliff award commission on the possible boundary line of Punjab.

17. How this sketch map differed from the actual Award announced on Aug. 17, 1947?

Ans. According to this sketch map the tehsil of Ferozepur and Zira was to be assigned to Pakistan, but in actual Award it was assigned to India.

18. According to a publication of Manchester Guardian in 1950, Gurdaspur was assigned to India possibly owing to pressure from Lord Mountbatten. Why India needed Gurdaspur so badly?

Ans. It was the sole land route to Kashmir, which India had planned to occupy.

19. How many Princely States were in undivided India?

Ans. 562

20. According to 1941 census, what was the total population of all the princely states?

Ans. 93 million

21. What was the total area of the princely states?

Ans. 712000 Sq. miles

22. When was a conference of the Princely States rulers held in Delhi before the announcement of Partition Plan?

Ans. July 25, 1947

23. What was the direction given to the rulers of the Princely States by Mountbatten in the Delhi Conference?

Ans.Join, either Pakistan or India

24. Which 3 States had failed to decide accession issue by 15th August, 1947?

Ans. Hyderabad, Junagadh and Kashmir

25. How was the decision of joining Pakistan reached by the British Baluchistan?

Ans. A jirga (assembly) of all the tribal chiefs of the British Baluchistan met on June 29, 1947 and unanimously decided to join Pakistan.

26. Which was the largest state in Baluchistan?

Ans. Kalat

27. When was the announcement of accession of Kalat to Pakistan was made?

Ans. April 2, 1948

28. What was the area of the State of Kalat?

Ans. 75000 sq. miles

29. What was the population of the State of Kalat?

Ans. 500,000

30. When did the rulers of the states of Kalat, Las Bela , Makran and Kharan agreed to form a single State Union?

Ans. April 1952

31. Which new provinces were constituted under the Indian Independence Act, 1947, (after being defined in Sir Cyril Radcliffe's boundary award)?

Ans. East Bengal and West Punjab

32. What was the population of the undivided Punjab?

Ans. 28,000,000

33. What was
the area of the undivided Punjab?

Ans. 100,000

34. Which districts of the Punjab province were allotted to the newly constituted Western Punjab province?

Ans. In Lahore Division, Lahore, Gujranwala, Sheikhupura, Sialkot. In Rawalpindi Division, Rawalpindi, Attock, Jhelum, and Shahpur. In Multan Division, Multan, Dera Ghazi Khan, Lyallpur, Montgomery and Muzaffargarh.

35. What was the area of the West Punjab?

Ans. 62,100 Sq. miles

36. What was the population of West Punjab as per the 1941 census?

Ans. 15,800,000

37. What was the percentage of Muslims in West Punjab?

Ans. 74.7%

38. When did polling take place in N.W.F.P for referendum on the question of union with Pakistan or India?

Ans. July 6, 1947

39. How many votes were cast in favor of both Pakistan and India in the NWFP referendum?

Ans. 289,244 for Pakistan and 2874 for India

40. Which organization in N.W.F.P boycotted the referendum and who was the founder of this organization?

Ans. Redshirts, Khan Abdul Ghaffar Khan

41. Which two States decided to merge in Pakistan on 4th October, 1947?

Ans. Bahawalpur and Khairpur

42. When were the States of Bahawalpur and Khairpur formally merged in Pakistan?

Ans. 7th and 12th October, 1947

43. Who was the Prime Minister of the State of Bahawalpur?

Ans. Mushtaq Ahmed Gurmani

44. What was the population of Bahawalpur state?

Ans. 1,500,000

45. What was the area of Bahawalpur state?

Ans. 16,500 Sq. miles

46. Which district of Assam voted in favour of joining Pakistan on July 6, 1947?

Ans. Sylhet

47. Which three Frontier States acceded to Pakistan?

Ans. Chitral, Dir and Swat

48. When did the Punjab Legislative Assembly decided in favour of the partition of the province?

Ans. June 23, 1947

49. What was the verdict of the Punjab Assembly?

Ans. 91 members (including three non-Muslims) voted in favour of joining a new Constituent Assembly, while 77 (Hindus, Sikhs and Scheduled Caste representatives) voted in favour of entering the existing Constituent Assembly, if the Province remained united.

50. When did the Bengal Legislative Assembly meet to decide on the question of partition of Bengal?

Ans. June 20, 1947


Post a Comment