PPSC Everyday Science MCQS

1. What is the body temperature of a normal man?

A. 81.1oC
B. 36.9oC
C. 98.6oC
D. 21.7oC

2. Which of the following helps in clotting of blood?

A. Vitamin B1
B. Vitamin B2
C. Vitamin D
D. Vitamin K

3. Total volume of blood in a normal adult human being is

A. 5-6 liters
B. 3-4 liters
C. 8-10 liters
D. 10-12 liters

4. Red blood corpuscles are formed in the

A. Liver
B. Bone marrow
C. Kidneys
D. Heart

5. How many bones are there in an adult human being?

A. 210
B. 260
C. 206
D. 300

6. The pancreas secretes

A. Insulin
B. Bile juice
C. Peptic juice
D. None of these

7. Tibia is a bone found in the

A. Skull
B. Arm
C. Leg
D. Face

8. The largest part of the human brain is the

A. Medulla oblongata
B. Cerebellum
C. Cerebrum
D. None of these

9. What is the main component of bones and teeth?

A. Calcium carbonate
B. Calcium phosphate
C. Calcium sulphate
D. Calcium nitrate

10. The main constituent of hemoglobin is

A. Chlorine
B. Iron
C. Calcium
D. None of these

11. The main function of the kidney is

A. To control blood pressure
B. To control body temperature
C. To remove waste product from the body
D. To help in digestion of food

12. The function of hemoglobin is

A. Transportation of oxygen
B. Destruction of bacteria
C. Prevention of anemia
D. Utilization of energy

Answers

1. b 2. d 3. a 4. b 5. c
6. a 7. c 8. c 9. b 10. b
11. c 12.

0 comments

Post a Comment