Indo Pak History Solved MCQS for CSS and PMS

1- Ala-ud-Din Khilji conquered Deogiri in:
Ans. 1306.


2. Under the Mughals capital of the lower Sindh was:
Ans. Thatha.

3. Kashmir was included into the Mughal Empire of Delhi in:
Ans. October 1586.


4. In a battle near Peshawar, Jaipal was defeated by Mahmud of Ghazni in:
Ans. 1001.


5. Pirthvi Raj, the ruler of Delhi-Ajmer, was defeated by:
Ans. Shahab-ud-Din Muhammad Ghouri.

6- Hazrat Nizam-ud-Din Auliya was a Sufi of:
Ans. Chishtia Order.

7. Manachi was a European traveler who come to the court of:
Ans. Jahangir.


8. Bagh-e-Dilkusha was:
Ans. A Garden.


9. Battle of Chausa was fought in:
Ans. 1539.


10. Raj Tarangni was:

Ans. A book.

11. One of the earliest coming Saints to India was:
Ans. Khawaja Qutb-ud-Din Bakhtiar Kaki.


12. Ahmadnagar State was ruled by:

Ans. Nizam Shahi.

13. Home Rule League was founded in………
Ans. 1916.


14. The Second Round Table Conference was held in……..
Ans. 1931.


15. The Baghdad Pact was signed in……..
Ans. 1955.


16. The System of Basic Democracy was first introduced in……..
Ans. 1959.

0 comments

Post a Comment