Everyday Science Past Papers

41. Insulin is injected into the intestines by

A. Pancreas
B. Liver
C. Stomach
D. Gall bladder

42. Lock Jaw, i.e., difficulty in opening the mouth is a symptom of

A. Cholera
B. Plague
C. Tetanus
D. Diphtheria

43. Which of the following pairs is incorrect?

A. Plague-rats
B. Rabies-dog
C. Tapeworm-pig
D. Poliomyelitis-monkey

44. Match the following columns

Column I Column II

A. Air-borne 1. Tetanus
B. Water-borne 2. Tuberculosis
C. Contact 3. Cholera
D. Wound 4. Syphilis

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 2 4 1

(d) 4 3 2 1

45. Ricketts is a disease of the

A. Bones
B. Tissue
C. Muscles
D. Blood

46. Which of the following statements is correct

A. Pulmonary artery carries pure blood
B. Pulmonary artery carries impure blood
C. Pulmonary vein carries impure blood
D. None of these

47. Lungs are situated in the

A. Abdominal cavity
B. Pericardial cavity
C. Buccal cavity
D. Thoracic cavity

48. The human cell contains

A. 44 chromosomes
B. 48 chromosomes
C. 46 chromosomes
D. 23 chromosomes

49. Enzymes help in

A. Respiration
B. Digestion of food
C. Immune system
D. Reproduction

50. Food is normally digested in the

A. Liver
B. Stomach
C. Small intestines
D. Large intestines



41. a 42. c 43. d 44. b 45. a
46. b 47. d 48. c 49. b 50. c

0 comments

Post a Comment