Everyday Science MCQs for SPSC KPKPSC

13. Which of the following glands secrete tears?

A. Lachrymal
B. Pituitary
C. Thyroid
D. Pancreas

14. Which is the largest gland in the human body?

A. Thyroid
B. Liver
C. Pancreas
D. None of these

15. Which is the largest organ in the human body?

A. Liver
B. Heart
C. Skin
D. Kidney

16. A person of which of the following blood groups is called a universal donor?

A. O
B. AB
C. A
D. B

17. Which gland in the human body is called the master gland?

A. Pancreas
B. Thyroid
C. Pituitary
D. Spleen

18. How many bones are there in a newly born infant?

A. 206
B. 230
C. 280
D. 300

19. Which of the following have maximum calorific value?

A. Carbohydrates
B. Fats
C. Proteins
D. Vitamins

20. Which of the following vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings?

A. Vitamin B
B. Vitamin C
C. Vitamin A
D. Vitamin D

21. The average heartbeat per minute in a normal man is

A. 50
B. 70
C. 80
D. 100

22. A person with which of the following blood groups can receive blood of any group?

A. A
B. AB
C. B
D. O

23. Malaria is a disease which effects the

A. Heart
B. Lungs
C. Spleen
D. Kidneys

24. Which of the following diseases is caused by virus?

A. Small pox
B. Tuberculosis
C. Malaria
D. Cholera

25. Medulla oblongata is a part of human

A. Heart
B. Brain
C. Liver
D. Sex organ


a 13. a 14. b 15. c
16. a 17. c 18. d 19. a 20. c
21. b 22. b 23. c 24. a 25. b

0 comments

Post a Comment