MCQS of 9th Class Pakistan Studies

1. The ideology of Pakistan is based on
(a). Collective System (b). Programme
(c). Progrssion (d). Islamic Ideology

2. Who gave the idea of a separate state for the Muslims in
1930?
(a). Sir Syed Ahmed Khan (b). A.K. Fazal ul Haq
(c). Allama Iqbal (d). Quaid-e-Azam

3. Who presented the Pakistan resolution?
(a). A.K. Fazal Ul Haq (b). Allama Iqbal
(c). Muhammad Ali Johar (d). Sir Agha Khan

4. When did Quaid-e-Azam join Muslim League?
(a). 1913 (b) 1915
(c). 1916 (d) 1919

5. Shah Rah-e-Resham connects Pakistan with China
through
(a). Khyber Pass (b) Khunjrab Pass
(c). Tochi Pass (d) Gomal Pass

6. In the southern area of Pakistan, there is mountain range
of
(a). Himalayas (b) Koh-e-Korakoram
(c). Koh-e-Kirthar (d). Koh-e-Sufaid

7. What percentage was the population of East Pakistanof
the total population of Pakistan?
(a). 54 (b)56
(c). 58 (d) 60

8. Six Point's Formula was presented by
(a). SH. Mujeeb ur Rehman (b) Zulfiqar Ali Bhutto
(c). Yahya Khan (d). Abdul Hameed
Bhashani

9. The duration of 2nd Five Year Plan is
(a). 1950 - 1955 (b). 1955 - 1960
(c). 1960 - 1965 (d). 1965 - 1970

10. The Name of the speaker of the first constitution
Assembly of Pakistan was
(a). Liaqat Ali Khan (b). Abdul Rab Nishtar
(c). Zulfiqar Ali Bhutto (d). Maulvi Tameez-ud-Din

0 comments

Post a Comment