Mohammad Bin Qasim Rule

1. The first Muslim invasion of India was led by:
(a) Mahmud of Ghazni
(b) Muhammad Ghori
(c) Muhammad-bin-Qasim
(d) None of these
2. In which year became the Sindh province of Omayyad Khilafat?
(a) 711 AD (b) 712 AD
(c) 713 AD (d) 714 AD
3. What was the relation of Mohammad Bin Qasim with Hajjaj?
(a) Nephew (b) Son in law
(c) Both a & b (d) Father
4. In which year Mohammad Bin Qasim attacked on Sindh?
(a) 712 (b) 713
(c) 714 (d) 715
5. Muhammad Bin Qasim died at the age of:
(a) 19 (b) 20
(c) 21 (d) 22
6. Muhammad Bin Qasim was called back by
(a) Walid bil Abdul malik
(b) Sulaiman bin Abdul malik
(c) Khalid bil Abdul malik
(d) None of these
7. Which of the European nations came first
to South Asia?
(a) Portuguese (b) Dutch
(c) English (d) Greek
8. Raja dahir’s wife name is
(a) Jodha Bai (b) Rani Bai
(c) Ladi Bai (d) None of these
9. Raja dahir’s wife
(a) Was made hostage
(b) Was freed
(c) Committed suicide
(d) None of these
10. The first Mosque in South Asia was built in:
(a) Sindh (b) Bhopal
(c) Baluchistan (d) Bengal
11. Raja Dahir was the ruler of the Sindh during the Ummayad dynasty. Who was
the Caliph of Ummayad dynasty at that time?
(a) Al-Malik-Ibn-Abd-ul-Rehman
(b) Al-Malik-Ibn-Abd-ul-Abdullah
(c) Al-Malik-Ibn-Abd-ul-Malik
(d) Al-Malik-Ibn-Abd-ul-Hafeez
12. Naheed called Hajjaj Bin Yousaf for help.
Who was Hajjaj Bin Yousaf?
(a) King of Iraq
(b) Governor of Iraq
(c) Warrior of Iraq
(d) Governor of Kufa
13. Muhammad Bin Qasim arrived in the Sub-continent and established and controlled the Indus Valley as far north as:
(a) Mithan Kot (b) Multan
(c) Bahawalpur (d) D.G. Khan
14. When the decisive battle was fought between Raja Dahir and Mohammad Bin Qasim?
(a) 28th Oct. 712 (b) 29th Oct. 712
(c) 30th Oct. 712 (d) 31st Oct. 712
15. In whose period of reign, Sindh became a centre of Islamic learning?
(a) Raja Dahir
(b) Muhammad Bin Qasim
(c) Mahmood of Ghazni
(d) Hajjaj Bin Yousaf
16. What was the name of Raja Dahir’s capital city?
(a) Mansura (b) Brahmanabad
(c) Rawar (d) Rohri
17. The Arab conquest of Sindh took place in:
(a) 712 A.D. (b) 740 A.D.
(c) 1001 A.D. (d) 1009 A.D.
18. Muhammad Bin Qasim stayed at Makran before entering Sindh for:
(a) 3 Months (b) 2 Months
(c) 1 Month (d) 2 Weeks
19. Name the last Hindu ruler of the Sub-continent?
(a) Raja Pirthavi Raj (b) Raja Dahir
(c) Raja Jay Pal (d) None of these
20. In Delhi how many dynasties of Muslim sultans succeeded?
(a) Five (b) Ten
(c) Seven (d) nine
21. Which son of Raja Dahir embraced Islam?
(a) Vijay Singh (b) Kak Singh
(c) Jay Singh (d) Ajay Singh
22. Which is the most ancient city of South Asia?
(a) Lahore (b) Karachi
(c) Multan (d) Ghazni
23. According to Historians Elliot and Dowson in their book ‘the history of Indians as told by their historians’, the first ship bearing Muslim travelers (Arab Traders) was seen on the Indian coast as early as
(a) 660 AD (b) 670 AD
(c) 630 AD (d) 690 AD
24. How many years Muhmud of Ghazni ruled?
(a) 27 (b) 25
(c) 29 (d) 32
25. In which year Mahmud of Ghazni raided India for the first time?
(a) 1002 (b) 1004
(c) 1005 (d) 1000
26. Who is kwon as founder of Turkish rule in India?
(a) Sultan Mahmud of Ghazni
(b) Muhammad-bin-Qasim
(c) Muhammad Ghuri
(d) None of these
27. What is the era of Sultan MahmudGhaznavi?
(a) Between 999-1030
(b) Between 1000-1030
(c) Between 998-1030
(d) Between 1001-1027
28. Who made first Turk Invasion to India?
(a) Mahmud of Ghazni
(b) Muhammad-bin-Qasim
(c) Muhammad Ghuri
(d) None of these
29. In which year Sultan Mahmud of Ghazni died?
(a) 1040 (b) 1032
(c) 1030 (d) 1028
30. How many expeditions Sultan Mahmud of Ghazni led to India during his life?
(a) Seventeen (b) Fifteen
(c) Sixteen (d) Fourteen
31. The temple was destroyed in 1026 AD in 16th expedition. Who destroyed it?
(a) Sultan Mahmud of Ghazni
(b) Muhammad-bin-Qasim
(c) Muhammad Ghuri
(d) None of these
32. Accession of Sultan Mahmud Ghaznvi took place in
(a) 997 (b) 999
(c) 998 (d) 990
33. When Mahmud Chazni made first invasion of India in which he defeated jaipal ruler of Punjab?
(a) 1002 (b) 1001
(c) 1003 (d) 1004
34. Mahmud Ghaznavi died as result of
(a) Illness (b) Conspiracy
(c) Fatal attack (d) None of these
35. Al Beruni came to India along with:
(a) Mahmud of Ghazni
(b) Muhammad-bin-Qasim
(c) Muhammad Ghuri
(d) None of these
36. When Mahmud of Ghazni destroyed the temple of Somnat?
(a) 1022 AD (b) 1023 AD
(c) 1024 AD (d) 1026 AD
37. After the death of Subuktigin which son of Subuktigin became the king in 998?
(a) Mahmud of Ghazni
(b) Ahmad Shah Durrani
(c) Nadir Shah
(d) Hassan Abdali
38. When Sultan Mahmood Ghazvi ascended the throne?
(a) 996 AD (b) 997 AD
(c) 998 AD (d) 999 AD
39. Mahmood Ghaznvi invaded Indo-Pakistan for:
(a) Seventeen times
(b) Twenty seven times
(c) Thirty seven times
(d) Forty seven times
40. Muhammad of Ghor swept down the Indus into India, defeated the Rajput confederacy there in 1192 and captured:
(a) Calcutta (b) Delhi
(c) Lahore (d) Orangabad
41. Sultan Mahmood Ghazni died in
(a) 1028 (b) 1029
(c) 1030 (d) 1931
42. Mahmud of Ghazni fought his first war against?
(a) Raja Daher (b) Anand Pal
(c) Jay Pal (d) None of these
43. Who overthrew the Ghaznvi Kingdom?
(a) Mughals (b) Afghans
(c) Gharids (d) None of these
44. When Muhammad Ghuri became the king of Ghazni?
(a) 1171 AD (b) 1172 AD
(c) 1173 AD (d) 1174 AD
45. Which city Ghaznavids developed as their centre of Islamic Culture?
(a) Delhi (b) Amritsar
(c) Lahore (d) Peshawar
46. During the Ghaznavi rule, which city was known as the city of ghazis, saints and intellectuals?
(a) Multan (b) Sindh
(c) Lahore (d) Ghazni
47. Who was known as the “Abductor of Scholars”?
(a) Qutb-ud-Din
(b) Gias-ud-Din
(c) Mahmood Ghaznvi
(d) Shahab-ud-Din Ghori
48. During the reign of Mehmud Ghaznvi, Lahore was able called:
(a) Small town (b) Ghaznvi City
(c) Small Ghaznvi (d) None of these
49. Ali Makhdum Hajweri popularly known as Hazrat Data Ganj Bakhsh came to India with
(a) Sultan Masud of Gazni
(b) Sultan Mohammed Ghori
(c) Muhammad Bin Qasim
(d) None of these
50. The founder of ghazanvide dynasty was
(a) Mahmood Ghauri
(b) Sabuktagin
(c) Alaptagin
(d) None of these
51. Sebuktigin was the son of
(a) Alp Tigin
(b) Ismail
(c) Mahmud of Ghazni
(d) Jookan
52. What was the father name of Mahmud ofGhazni?
(a) Alp Tigin (b) Sebuktigin
(c) Masud (d) Nasirddin
53. Abu Rehan al-Biruni was a famous
(a) Conqueror (b) Mathematician
(c) Historian (d) Both b & c
54. How many times Sultan Muhammed Ghori
Attacked on India?
(a) 5 (b) 6
(c) 9 (d) 11
55. Sultan Muhammed Ghori attacked from Gomal Pass in 1182, and conquered
(a) Sindh (b) Gujarat
(c) Dehli (d) Kashmir
56. In which Sultan Muhammed Ghori conquered Lahore?
(a) 1186 (b) 1184
(c) 1183 (d) 1182
57. Who led the Rajputs against Muhammed Ghori at the First battle of Tarain in 1191 and the Rajputs became victorious?
(a) Jai Pal
(b) Prithviraj Chauhan
(c) Anand Pal
(d) Rana Chauhan Das
58. At the Second battle of Tarain in 1191 at the same place, Prithviraj was defeated by
(a) Saif-ud-din Muhammad bin Hussain
(b) Ala-ud-din Hussain bin Hussain
(c) Shahabuddin Muhammad Ghori
(d) Muhammad bin Shansabani
59. After the death of Ghori, Aibek became the master of Hindustan and founded the Slave dynasty in
(a) 1202 (b) 1203
(c) 1205 (d) 1206
60. Shahab-ud-Din Ghuri established the Muslim rule in:
(a) West India (b) East India
(c) North India (d) None of these
61. Shahab-ud-Din Ghuri was the successor of:
(a) Raja Taj Pal
(b) Muhammad Bin Qasim
(c) Qutb-ud-Din
(d) Mahmud Ghaznvi
62. The sultans of the Mamluk Dynasty were the successors of:
(a) Qutb-ud-Din Aibak
(b) Shahab-ud-Din Ghauri
(c) Sher Shah Suri
(d) Mahmud Ghaznvi
63. In which war Sultan Muhammad Ghori gave the decisive defeat to Raja Pirthavi Raj?
(a) First Battle of Qanooj
(b) Second Battle of Qanooj
(c) Third Battle of Qanooj
(d) Fourth Battle of Qanooj
64. Sultan Mohammed Ghori defeated Prithvi Raj at the second battle of Tarain and founded the Muslim rule in India
(a) 1192 (b) 1190
(c) 1191 (d) 1194
65. Sultan Muhammad Ghouri swept down the Indus into India, defeated the Rajput confederacy there in 1192 and captured:
(a) Calcutta (b) Delhi
(c) Lahore (d) Orangabad
66. Which of the following battles was fought in 1192 A.D.?
(a) First Battle of Tarain
(b) Second Battle of Tarain
(c) Battle of Talikota
(d) None of these
67. Shahabuddin Muhammad Ghori died in which year?
(a) 1196 (b) 1202
 (c) 1204 (d) 1206
68. What was the real name of Shahabuddin Muhammad Ghori?
(a) Baha-ud-din Sām bin Hussain
(b) Saif-ud-din Muhammad bin Hussain
(c) Ghiyas-ud-din Muhammad bin Sam
(d) Muizz-ud-din Muhammad bin Sam
69. When Sultan Muhammad Ghori was assassinated?
(a) 1203 (b) 1204
(c) 1206 (d) 1208
70. Who defeated Prithviraj Chauhan in the second battle of Tarain in 1192?
(a) Saif-ud-din Muhammad bin Hussain
(b) Ala-ud-din Hussain bin Hussain
(c) Shahabuddin Muhammad Ghori
(d) Muhammad bin Shansabani
71. What was the real name of Hazrat Data Ganj Bakhsh?
(a) Abul Hassan Ali Ibn Usman al-Jullabi
(b) Sultan Mohammed Ali
(c) Shaikh Ismail Bukhari
(d) None of these
72. Hazrat Khwaja Syed Muhammad Qutbuddin Bakhtiar Kaki belonged to which Sufi Silsilah?
(a) Qadiri Silsilah
(b) Suhrawardi Silsilah
(c) Chistiya Silsilah
(d) Naqshbandi Silsilah
73. Nizamuddin Auliya belonged to which Sufi Silsilah?
(a) Qadiri Silsilah
(b) Suhrawardi Silsilah
(c) Chistiya Silsilah
(d) Naqshbandi Silsilah
74. Ali Makhdum Hajweri popularly known as Hazrat Data Ganj Bakhsh came to India with
(a) Sultan Masud of Gazni
(b) Sultan Mohammed Ghori
(c) Muhammad Bin Qasim
(d) None of these
ANSWERS
1. c  2.   b  3. c  4. a  5. b  6. b  7. d  8.  c  9.  c  10. a
11. c  12. b  13. b  14. a  15. b   16. b   17. a  18. c  19. a  20. a
21. c  22. c  23. c  24. d  25. d  26. a  27. c  28. a  29. c  30. a
31. a  32. c  33.  b  34. a  35. a  36. d  37. a  38. c  39. a  40. b
41. c  42. c  43. c  44. c  45. c  46.  c  47.  c  48.  c  49. a  50.  b
51. d  52. b  53.  c  54. c  55. a  56. a  57. b  58. c  59. d  60.  c
61.  d  62.  b  63. b  64. a  65. b  66. b  67. d  68. d  69. c  70. c
71. a  72.  c  73.  c  74. a          

0 comments

Post a Comment