Friday, March 27, 2015

BA Hons English Solved MCQs



1.The earliest surviving work in English Literature is
Ans: Caedmon's Hymn
2. The epic poem Beowulf consists
Ans: 3182 alliterative lines
3. Which epic poem from old English Literature has been declared the national epic poem of England?
Ans: Beowulf Epic Poem
4. The epic poem Beowulf is written in
Ans: Scandinavian Script
5. Who wrote the epic poem Beowulf?
Ans: Anonymous
6. The Old English "Martyrology" is a Merican collection of
Ans: Hagiographies
7. Eynsham was a prolific 10th-century writer of
Ans: Hagiographies and Homilies
8. The earliest English poet whose name is known is;
Ans: Caedmon
9. King Alfred's reign ended in
Ans: 9th century
10. In the battle of Maldon in 991, The Anglo-Saxons failed to prevent
Ans: Vikings' Invasion
11. "The Wanderer" is an old English poem that consists
Ans: 115 Lines of alliterative verse
12. A poem that mourns a loss, or has the more general meaning of a simply sorrowful piece of writing is called;
Ans: Elegy
13. The English Literature is generally seen as beginning with the;
Ans: Epic Poem Beowulf
14. Normans conquered the England in
Ans: 1066
15. Which language became the standard language of courts, parliament and polite society during the reign of Normans?
Ans: Law French
16. Who translated the Bible in the Middle English Period?
Ans: Wycliffe
17. Which pre-Reformation movement rejected many of the distinctive teachings of the Roman Catholic Church?
Ans: The Lollard Movement
18. The term "Lollard" refers to whom?
Ans: The followers of John Wycliffe
19. A prominent theologian who was dismissed from the University of Oxfard in 1381 for criticism of the Church was;
Ans: John Wycliffe
20. Middle English Period lasts up till the;
Ans: 1470
21. Patience and Purity are alliterative poems written by;
Ans: Sir Gawain
22. What is the term "Chancery Standard" meant in English Literature?
Ans: A form of London-based English
23. Where is the Geoffrey Chaucer buried in?
Ans: Poet's Corner of Westminster Abbey
24. Geoffrey Chaucer is best known for his;
Ans: Canterbury Tales
25. The first recorded association of Valentine's Day is in Chaucer's;
Ans: Parliament of Fouls
26. Who was the personal friend of Geoffrey Chaucer?
Ans: John Gower
27. Which book is believed to be the first published book written by a woman in the English language?
Ans: Revelation of Divine Love
28. William Caxton invented the printing press in
Ans: 1476
29. Pilgrim's progress is a famous allegory of medieval period written by;
Ans: John Bunyan
30. Renaissance is usually regarded as beginning in 14th-century in;
Ans: Italy
31. The term Renaissance in English Literature means
Ans: Re-birth
32. The English Renaissance was actually the;
Ans: Cultural and Artistic Movement
33. John Florio was an excellent;
Ans: Linguist and Lexicographer
34. Sonnet was introduced into English Literature from
Ans: Italian Literature
35. The Faerie Queene, an epic poem was written by
Ans: Edmund Spencer
36. The defense of the poetry is the work of
Ans: Sir Philip Sidney
37. What is significant about "Gorboduc" the first verse drama in English Literature?
Ans: Blank Verse was used in it for the first time ever
38. Reign of the Elizabeth-I started in
Ans: 1558
39. Reign of the James-I started in
Ans: 1603
40. Thomas Wyatt is one of the earliest English poet of
Ans: Renaissance Age

41. Who is known as the poets' poet in English Literature?
Ans: Edmund Spencer
42. Sonnet is a
Ans: 14-lines poem
43. What is called the first eight lines of Sonnet?
Ans: Octave
44. What is called the last six lines of Sonnet?
Ans: Sestet
45. What is the rhyming scheme of Octave in sonnet?
Ans: a-b-b-a-a-b-b-a
46. What is the rhyming scheme of sestet in sonnet?
Ans: : c-d-e-c-d-e or c-d-c-c-d-c.
47.William Shakespeare, Ben Jonson, and Christopher Marlowe were
Ans:Elizabethan age playwrights.
48. Dr. Faustus is the very famous play, written by
Ans: Christopher Marlowe
49. The Alchemist, comedy was written by
Ans: Ben Johnson
50. The 'Table Alphabeticall' is believed to be first ever dictionary in English language was written in 1604 by;
Ans; Robert Cawdrey